Turnajové vavříny tentokrát pro Slavonice

I letos mohli o posledním červencovém víkendu zavítat diváci na hořepnické hřiště za kvalitním fotbalem. Konal se tu totiž již čtvrtý ročník turnaje O Pohár Starosty. Tak kvalitní tým, jakým byl loni účastník KP z Košetic, sice tentokrát do Hořepníka nezavítal, i tak byla ale zachována vysoká úroveň turnaje, o kterou se postaraly B třídní týmy Slavonic, Lípy a Vacova. Na turnajové vavříny dosáhly Slavonice, když v penaltové loterii vyzrály nad Lípou. Loňský vítěz z Vacova se musel spokojit s třetí příčkou, na čtvrté pozici pak skončil domácí oddíl.

Individuální ocenění ovládli hráči vítězného mužstva, nejlepším brankářem byl direktoriátem turnaje zvolen Jan Pospíchal, nejlepším hráčem Milan Trávníček. Stínem turnaje bylo zranění domácího Míry Přitasila, kterého po srážce s brankářem Vacova musela záchranná služba odvézt na vyšetření do pelhřimovské nemocnice. Za redakci webu přejeme Mírovi brzké uzdravení.

Semifinále

TJ Sokol Hořepník – TJ Sokol Slavonice 0:2 (0:1)

Hořepník do úvodního duelu turnaje nastoupil v kombinovaném složení bez několika tahounů, přesto si v zápase s o dvě třídy výše hrajícím soupeřem nepočínal nikterak špatně. Úvodní dvacetiminutovka patřila Slavonicím. Dva samostatné úniky jejich hráčů však zlikvidoval v tomto zápase výborný Kadlec, který si posléze poradil i s přesnou střelou z trestného kopu.

Poté hru hořepnického týmu oživil střídající matador Horký, po jehož nástupu na hřiště začali mít útočné choutky i domácí. Dvě pohledné akce z pravé strany vyústily až v následné zakončení hořepnických hráčů, z dobrých pozic ale mířili Hořepničtí nepřesně. V závěru poločasu Slavonicím vyšel rychlý brejk, na jehož konci byla srážka gólmana Kadlece se slavonickým útočníkem. Poměrně přísně nařízenou penaltu pak s přehledem proměnil Bártů.

Druhá půle začala velkou šancí Slavonic, hostující útočník si ale vylámal zuby na Kadlecovi. Na opačné straně hřiště střílel nejprve Přitasil pouze do brankáře, o několik minut později chyběl větší důraz při zakončení R. Filipovi, po jehož střele si gólman Pospíchal připsal další pohotový zákrok. Těsný jednogólový náskok hosté navýšili deset minut před koncem, kdy se po akci z pravé strany a následné přihrávce do vápna prosadil svojí střelou Marhoun. Do finále tak zaslouženě postoupil tým Slavonic, Hořepník ale s kvalitním soupeřem odehrál solidní partii.

TJ Sokol Lípa – SK Vacov 3:1 (3:1)

V druhém semifinále se obhájci trofeje postavil do cesty tým Lípy, hrající rovněž B třídu. Začátek zápasu byl jasně v režii mužstva z Havlíčkobrodska. Lípu poslal v páté minutě do vedení Kříž, jenž se blýskl povedenou střelou zpoza vápna, která přes chumel hráčů zapadla přesně k tyči. V desáté minutě už to bylo o dvě branky, když se po akci středem hřiště a následném vysunutí dostal do šance Sochor, jehož chytrá koncovka měla gólové parametry.

Ve 22. minutě kopala Lípa rohový kop, na který nejvýše vyskočil Prokš – 3:0. O korekci ve skóre se postaral vacovský Zitta, když na konci první půle proměnil samostatný únik. Po změně stran se i nadále hrál rychlý a bojovný fotbal. Více ze hry měli hráči Vacova, obrana Lípy ale působila kompaktně. I přes několik zajímavých možností na obou stranách se stav z první půle nezměnil, a tak do finálového klání proklouzl nováček turnaje z Lípy.

Zápas o třetí místo

TJ Sokol Hořepník – SK Vacov 0:6 (0:2)

Duel o bronzový stupínek přinesl jednoznačnou partii a také chvíle, při kterých šel fotbal stranou. Hned úvod zápasu naznačil, jakým směrem se bude utkání ubírat. První šance sice patřila Hořepníku, individuální akce Martina Jelínka ovšem skončila na tyči vacovské brány. V desáté minutě poprvé zahrozil i Vacov a hned z toho byla branka, když Antonín Bujok v tváří tvář Kadlecovi nezaváhal. Ve 14. minutě přišla chyba domácího Buchty, který ztratil míč a A. Bujok poté předvedl parádu, při níž střelou z třiceti metrů přeloboval gólmana Kadlece.

Závěr poločasu přinesl událost, kterou na fotbalových hřištích vidíme neradi. Do souboje o míč se kousek vedle vacovského velkého vápna řítil hořepnický Přitasil i vacovský gólman. Skluz obou hráčů měl fatální následky pro hořepnického snajpra, jehož zasáhl kopačka hostujícího brankáře do oblasti hrudníku. Pohled na domácího útočníka nevěstil nic dobrého a tak nezbývalo, než volat o pomoc. Posléze se dlouhé minuty nehrálo. Dramatické chvíle, při kterých se Hořepničtí obávali o zdraví svého spoluhráče a kamaráda, utnul až toužebně očekávaný příjezd rychlé zdravotnické služby, jež odvezla Přitasila do pelhřimovské nemocnice, odkud poté přišly dobré zprávy. Hořepnický hroťák ze střetu nakonec vyvázl „pouze“ s poraněnými žebrami.

V druhé půli již šel výsledek stranou. Na domácích hráčích bylo vidět, jak těžce nesou zranění svého spoluhráče. Hosté z Vacova poté potvrdili své kvality, když Hořepníku zasadili další čtyři gólové údery. Ve 32. minutě se hlavou prosadil nepokrytý Zitta, o dvě minuty později se situace opakovala, hořepnická obrana tentokrát nepohlídala Makase, jehož hlavička opět rozvlnila hořepnickou síť. V 54. minutě zkompletoval hattrick Antonín Bujok, jenž vyskočil nejvýše na rohový kop a stejný hráč o pár minut později uzavřel skóre zápasu, když dal nohu do Kadlecovi rozehrávky, od které se míč odrazil do hořepnické brány.

Finále

TJ Sokol Slavonice – TJ Sokol Lípa 2:2 (1:1) na penalty 3:2

Finálové klání nabídlo fotbal výborné úrovně. Oba celky se prezentovaly běhavým, technicky vyspělým a bojovným výkonem, takže si diváci přišli na své. Do vedení se dostala Lípa, obří minely gólmana Pospíchala využil exhavlíčkobrodský útočník Roman Provazník, od jehož kopačky se došoural míč po zaváhání slavonického gólmana až do sítě. Moment, při kterém se brankář musí hodně červenat, byl k vidění i na druhé straně hřiště. Slavonický stoper a zároveň nejlepší hráč turnaje Milan Trávníček rozehrával standartní situaci šedesát metrů od lipské brány a jeho nákop skončil až za vyděšeným brankářem Lípy – 1:1.

Poté se několikrát vyznamenali gólmani, kteří pohotovými zákroky podrželi své týmy. I nadále se hrál rychlý fotbal, takže o vzruch nebyla nouze. Blíže k turnajovým vavřínům měli od 40. minuty Slavonice, jež využily brejkovou situaci. Autorem gólu byl zakončující Peschel. Ale fotbalisté Lípy přispěchali s odpovědí. Sedm minut před závěrečným hvizdem byl ve velkém čtverci faulován jeden z lipských hráčů a s nařízenou penaltou si poradil Sochor. Do konce duelu již další branka nepadla, a tak o vítězi turnaje rozhodovaly pokutové kopy. V penaltové loterii lépe obstáli fotbalisté Slavonic, kteří proměnili všechny své pokusy. A jelikož jeden z lipských hráčů nastřelil pouze břevno, mohly se Slavonice radovat z turnajového triumfu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *