Na závěr zbytečná prohra v Počátkách

SK Spartak Počátky – TJ Sokol Hořepník 4:2 (2:1)

Závěr jara hořepničtí fotbalisté hrubě nezvládli. Po třech prohrách v řadě si chtěli sokolíci vylepšit reputaci v Počátkách, ani tento duel však nepřinesl do hořepnického tábora radost. Proti soupeři, který bez svých největších opor podal podprůměrný výkon, utrpěli zelenobílí tu nejzbytečnější porážku, jakou si jen lze představit. Po dobrém úvodu a vedoucím gólu přišel blackout defenzívy a dvě kuriózní branky do hořepnické sítě. Po přestávce zápas nabídl fotbalový odvar, bitva předních týmů soutěže nebetyčně nudila. Hořepník, který utkání dohrával o devíti, držel s domácími herně krok, Spartakovci však, i za pomoci rozhodčích, nakonec slavili zisk tří bodů. Hořepník tak sezonu zakončil na solidním čtvrtém místě, což je oproti předchozím sezonám výrazné zlepšení. Přesto se od týmu, jenž vstupoval do soutěže s notně posíleným kádrem, čekalo ještě o trochu víc…

1.poločas

Ještě před třemi týdny to vypadalo, že se v posledním kole bude hrát v Počátkách velký šlágr. Hořepničtí na jaře vycenili zuby a proháněli špici tabulky, v závěru jim však došel dech, a tak v zápase nešlo o nic víc, než o radost ze hry. Domácí nastoupili bez svých elitních útočníků, chyběli Měkuta se Smejkalem. Hosté pro změnu postrádali brankáře Kadlece, což se později ukázalo jako klíčové.

Úvod zápasu patřil Hořepníku. První střelu mezi tři tyče přinesl přímák Ondry Petrů, Krejčů však jeho střelu pohotově vyrazil. Poté mohl hosty poslat do vedení stoper Honza Jelínek, svou hlavičku po rohovém kopu ale namířil pouze do tyče. O chvilku později se už Hořepničtí z gólu radovat mohli. Počátecký stoper Zdeněk Mocek, jenž si před několika lety vyzkoušel i hořepnické angažmá, tak dlouho otálel s rozehrávkou, až ho o míč připravil Přitasil, který následně s přehledem překonal brankáře Krejčů. Vzájemný duel stejných aktérů se odehrál za několik minut znovu, tentokrát Přitasilovu vyloženou šanci Krejčů zneškodnil.

V 19. minutě přišel moment, který se vidí jednou za deset let. Hořepničtí měli míč na kopačkách a zdánlivě jim nehrozilo žádné nebezpečí, odkop Pavla Cukra z vlastní šestnáctky byl ale natolik nešťastný, že trefil do zad Ižovského, od kterého míč obloukem doputoval až za záda zkoprnělého brankáře Tomáše Jelínka. Další tragikomická situace nastala o pět minut později. Honza Jelínek dával malou domů, tu však T. Jelínek nezachytil a na Doležala už zívala jen prázdná brána. Počátky tak vedly 2:1, aniž by při tom vystřelily na bránu. Další pohroma pro hosty přišla před koncem poločasu. Ve 35. minutě se zranil Míra Přitasil a aby toho nebylo málo, pro nevolnost ze zápasu odstoupil i Roman Filip. A jelikož Hořepník měl pouze jednoho hráče na střídání, musel hrát v deseti.

2. poločas

Druhý poločas se hrál fotbal nevalné úrovně. Podprůměrný výkon překvapil zejména u domácích, kteří proti oslabenému soupeři působili chvílemi bezradně. Za pomoci sudích však duel dotáhli do vítězného konce. První faux pas černokněžníků přišlo v 55. minutě, kdy domácí asistent rozhodčího signalizoval ofsajd, poté co ale počátecký Žižka dopravil míč do sítě, praporek dal hbitě dolů a hlavní Šenigl ukázal do středového kruhu.

Hořepničtí na křivdu odpověděli jak nejlépe mohli. Dvojice Lukáš Zelenka -Martin Jelínek se prokombinovala domácí obranou a druhý jmenovaný pohlednou akci zakončil nekompromisní střelou pod víko. Chvilku se zdálo, že by zelenobílí mohli se zápasem ještě něco udělat, proti byl však rozhodčí Šenigl. Ten se v 68. minutě dopustil nepochopitelného přehmatu, kdy odpískal pokutový kop po ruce Martina Severy, který si jí však sám nastřelil. V takovém případě se podle pravidel už nějaký ten pátek penalta nepíská. Rozhodčí Šenigl je ovšem stará škola a toto pravidlo, jak sám přiznal, vůbec nezná. Penaltu pak s přehledem proměnil Šatara.

Zbytek zápasu se dohrával již pouze z povinnosti. Hořepníku se dvacet minut před koncem navíc zranil Pavel Cukr, a tak měli domácí převahu dvou hráčů v poli. Spartakovci ale nebyli schopni jakkkoliv ohrozit branku soupeře. Hořepník na tom byl podobně, takže se skóre duelu již neměnilo. Zápas na nekvalitním tréninkovém hřišti hraný v tréninkovém tempu tak vyzněl lépe pro domácí, kteří oslabeného soupeře zdolali poměrem 4:2.

Sestava Hořepníka

Tomáš Jelínek – Pavel Cukr, Petr Zíka, Jan Jelínek, Pavel Dlouhý – Martin Horký, Ondra Petrů, Roman Filip, Lukáš Zelenka – Martin Jelínek, Míra Přitasil (40. Martin Severa)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *