Hořepník vstoupil do jara výborně

Sokol Božejov   –   Sokol Hořepník   0:1 (0:1)

Bravo! Hořepnický tým vstoupil do jarní sezóny skvělým způsobem. Z horké božejovské půdy vezou hořepničtí bojovníci tři hřejivé body. A to se rozhodně nečekalo. Za zodpovědný a obětavý výkon, podpořený výtečně chytajícím brankářem Kadlecem, si však hosté výhru, která se nerodila lehce, bezesporu zasloužili. Hořepník tedy hned v úvodním zápase jarních odvet dal zapomenout na nepovedený podzim. Jediný gól utkání padl z kopačky Romana Filipa, jenž technickým volejem zakončil dobře zahraný rohový kop. Hrdinou zápasu se pak kromě mladičkého hořepnického záložníka stal i fantóm v brance Standa Kadlec, jenž svými reflexivními zákroky několikrát hostující tým výrazně podržel. Naopak dobré vzpomínky na božejovský match nebude mít Martin Jelínek, který pohořel hned v pěti stoprocentních příležitostech. Ke cti mu ale slouží to, že se k tolika šancím dokázal dopracovat. Jeho střelecká sterilita však nakonec tým mrzet nemusela…

První poločas ovládl Hořepník

Za ideálního fotbalového počasí se v Božejově proti sobě postavily celky, které za posledních pár let potkal pořádný výkonnostní sešup. Božejov po x letech opustil Okresní přebor, Hořepník pád postihl již dříve. A cesta nahoru, jak se zdá, bude pro oba kluby pořádně trnitá. První jarní kolo III. třídy však nabídlo zajímavou podívanou. Hořepničtí do Božejova přicestovali v silné sestavě, takže se dala očekávat urputná bitva, která se na trávníku posléze i odehrávala.

První půle byla na šance skoupá. Oba týmy začaly opatrně. Jako první se osmělili hosté, střely Ondry Petrů a Martina Jelínka však byly nepřesné. První vážné ohrožení branky tak přišlo až v 15. minutě, kdy se otřáslo břevno domácí branky po trestném kopu kapitána Petrů. Poté se dostal ke slovu i Božejov. Za brankářem Kadlecem nejprve zvonila tyč po hlavičce jednoho z domácích borců, o chvilku později diváci tleskali akrobatickému zakončení Šátka, které efektivním zákrokem vytěsnil Kadlec nad břevno.

Ve 25. minutě, jak se později ukázalo, přišel rozhodující moment zápasu. Hořepničtí zahrávali rohový kop, který hlavičkou prodloužil Petr Starka přesně do míst, kde stál Roman Filip, jenž povedeným volejem nedal Menhardovi žádnou šanci – 0:1. Domácími, jež do té doby působili fotbalovějším dojmem, inkasovaná branka notně otřásla, takže si mohla hořepnická obrana na chvilku vydechnout. Do konce poločasu měli hosté ještě jednu příležitost ke skórování. Agilní Martin Jelínek však s nabídnutou příležitostí bohorovně pohrdl, když sice překonal brankáře Menharda, nedůrazné zakončení ovšem z brankové čáry vykopl zkušený stoper Roman Koubek. Na druhé straně hřiště pak několikrát úspěšně proti střelám domácích hráčů zasáhl skvěle chytající Standa Kadlec.

Brankář Menhard vs Martin Jelínek 4:0, Božejov vs Hořepník 0:1

Ve druhém dějství se Hořepničtí soustředili na bránění hubeného náskoku, takže se mnohem více času hrálo na útočné polovině Božejova. Hosté však sem tam vyráželi do rychlých protiútoků, z kterých hrozilo extrémní nebezpečí. První vážnou příležitost druhého poločasu měl na svědomí střídající Fučík, jenž vnesl do hry domácího celku výrazné oživení. V 60. minutě si to Fučík středem hřiště namířil až před Kadlece, cizelérský oblouček ke smůle domácích však přeletěl nejen Kadlece, ale i bránu.

Poté přišly „velké chvíle“ hostujícího Martina Jelínka, který mohl hned několikrát zápas rozhodnout. Poprvé, kdy ho v ideální pozici nalezla přihrávka Vojty Filipa, hořepnický rychlík až příliš otálel se zakončením, takže z šance nebylo nic. Pak M. Jelínek dvakrát selhal tváří v tvář Menhardovi, kdy v obou případech nezvolil optimální zakončení. A neujala se ani jeho jedovatá střela z úhlu, která o kousek minula zařízení. Pojišťující gól měl na kopačce i Vojta Filip, který v přetlačované obelstil stopera Koubka, božejovské však při této situaci zachránilo břevno.

S blížícím se koncem zápasu narůstal tlak domácího mužstva. Hořepnická obrana však působila skálopevně. Co nevyřešila ona, to s přehledem pochytal gólman Kadlec, jenž byl nejlepším hráčem na place. Standa jako by měl v rukavicích magnet. Střely božejovských hráčů ho neomylně trefovaly a když se neujalo ani několik nebezpečných závarů před hořepnickou bránou, bylo jasné, že tento duel bude mít překvapivého vítěze. Za srdnatý výkon si však Hořepničtí tři cenné body z horké božejovské půdy odváželi po právu.

Sestava Hořepníka

Standa Kadlec – Martin Buchta, Petr Zíka, Tomáš Jelínek, Petr Starka – Jan Zadražil, Martin Jelínek, Ondra Petrů, Luděk Havlín, Roman Filip – Vojta Filip.

Střídali – Fanda Matějka, Lukáš Zelenka, Pavel Dlouhý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *